DECRET 377/2000, de 21 de novembre, d’establiment de mesures d’actuació als terrenys afectats pels incendis forestals a la comarca de l’Alt Empordà.



DECRET 377/2000, de 21 de novembre, d’establiment de mesures d’actuació als terrenys afectats pels incendis forestals a la comarca de l’Alt Empordà.

La Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, en el seu article 42, estableix que l’Administració forestal pot declarar determinades àrees com a zones d’actuació urgent (ZAU), amb la finalitat de conservar-les i afavorir-ne la restauració. Segons l’article 42.2 de l’esmentada Llei, seran declarades zones d’actuació urgent, entre d’altres, els terrenys forestals degradats, els terrenys erosionats, els que estan en perill manifest de degradació o d’erosió i els terrenys forestals incendiats per als quals no és previsible una recuperació natural.

Vista la memòria redactada per a la declaració de zones d’actuació urgent en terrenys forestals afectats per l’incendi iniciat el dia 6 d’agost de 2000 als termes municipals de Colera, Garriguella, Llançà, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar i Vilajuïga, de la comarca de l’Alt Empordà.

Vist que l’esmentada memòria ha estat aprovada per la Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic amb la finalitat de realitzar els treballs urgents de restauració de la zona, els treballs preventius i els treballs de recuperació de la coberta vegetal;

Atès que han estat consultats el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i els ajuntaments afectats;

A proposta del conseller de Medi Ambient i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Declaració de Zona d’Actuació Urgent

Es declaren zones d’actuació urgent els terrenys incendiats als termes municipals de Colera, Garriguella, Llançà, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar i Vilajuïga, de la comarca de l’Alt Empordà, a efectes del que preveu la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, a causa del perill d’erosió i degradació existent i atès que part de la zona afectada per l’incendi forma part del parc natural de Cap de Creus.

Article 2

Superfície afectada

2.1 La Zona d’Actuació Urgent de l’Alt Empordà comprèn una superfície total de 6.449 ha, distribuïdes de la següent manera:

Terme municipal: Colera, superfície: 452 ha; terme municipal: Garriguella, superfície: 371 ha; terme municipal: Llançà, superfície: 2.103 ha; terme municipal: Palau-saverdera, superfície: 508 ha; terme municipal: Pau, superfície: 248 ha; terme municipal: el Port de la Selva, superfície: 1.000 ha; terme municipal: Roses, superfície: 394 ha; terme municipal: la Selva de Mar , superfície: 432 ha; terme municipal: Vilajuïga, superfície: 941 ha.

2.2 Els indrets específics i les superfícies incloses a la ZAU figuren a la memòria de la declaració de ZAU en terrenys incendiats elaborada per la Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic que afecta a les superfícies dels municipis esmentats.

Article 3

Declaració d’emergència en la contractació administrativa

Als efectes de celeritat en les actuacions, es pot declarar d’emergència la tramitació de les obres necessàries que figuren a la memòria com a treballs urgents de restauració, per tal de poder iniciar de forma immediata les actuacions per Administració, d’acord amb l’article 72 del Reial decret legislatiu 2/2000, de 16 de juny, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de contractes de les administracions públiques.

Article 4

Terminis d’execució

4.1 El termini d’execució dels treballs previstos a l’article anterior finalitza el 31 de desembre del 2001, sens perjudici del que es preveu als apartats següents i podrà ser duta a terme directament pels titulars dels terrenys o pel Departament de Medi Ambient, d’acord amb el conveni que s’estableixi a l’efecte.

4.2 Si els particulars no realitzen les actuacions previstes abans del 31 de desembre de 2001, el Departament de Medi Ambient instarà als propietaris afectats a signar els convenis corresponents per tal d’actuar d’ofici. El Departament de Medi Ambient podrà dur a terme les actuacions programades, d’acord amb el que preveuen els articles 44 i 45 de la Llei forestal de Catalunya.

4.3 Les actuacions previstes com a treballs preventius, treballs de recuperació de la coberta vegetal i els treballs de correcció hidrològica, donat que depenen de l’evolució dels diferents factors esmentats, es podran realitzar durant un període de cinc anys.

Article 5

Ajuts

Els titulars dels terrenys, en el cas que executin amb mitjans propis les actuacions, gaudiran dels ajuts que s’estableixin a l’Ordre d’ajuts a la silvicultura que haurà de publicar el Departament de Medi Ambient .

Article 6

Discontinuïtat de les masses forestals

En el disseny definitiu de les actuacions de reforestació dels terrenys incendiats així com d’altres zones confrontants, es tindrà en compte la necessitat de propiciar una discontinuïtat de les masses forestals. A tal efecte s’afavorirà la plantació de terrenys, sempre que siguin aptes, amb vinya, oliveres i altres espècies agrícoles, així com el manteniment i restauració d’estructures tradicionals agrícoles, que puguin actuar com a tallafocs. Per a la realització d’aquestes actuacions en tindrà en compte l’opinió dels sectors de la comarca interessats en aquesta actuació.

Disposicions finals

Primera

Es faculta el conseller de Medi Ambient per a l’execució d’aquest Decret.

Segona

Aquest Decret entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 21 de novembre de 2000

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Felip Puig i Godes

Conseller de Medi Ambient

Fecha: 
Lunes, 4 Diciembre, 2000