DECRET 266/2004, de 27 d'abril, de regulació dels òrgans de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya.

El Decret 13/2000, de 10 de gener, de reestructuració parcial del Departament de Justícia, va crear l'Observatori de Dret Privat de Catalunya, com a òrgan desconcentrat sense personalitat jurídica pròpia, que depèn de la persona titular del Departament de Justícia, amb la finalitat d'actuar com un instrument especialitzat de l'acció política del Govern de la Generalitat en matèria de dret privat de Catalunya i com un centre de seguiment, estudi, debat i divulgació d'aquest dret i de relacions amb altres organismes estatals i internacionals amb finalitats semblants.

Mitjançant el Decret 190/2000, de 29 de maig, es va regular la composició, l'organització i el funcionament dels diferents òrgans de l'Observatori i s'aprovaren totes les determinacions necessàries per iniciar les activitats.

El Decret 125/2002, de 30 d'abril, de reestructuració de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, va establir l'adscripció de l'Observatori a la Direcció General esmentada, la qual, mitjançant aquest òrgan, dirigeix les funcions que la legislació vigent atribueix al Departament de Justícia en matèria de dret privat, i dóna a l'Observatori el suport necessari pel que fa a la planificació, organització i gestió administrativa i econòmica.

El temps transcorregut des que l'Observatori va començar a funcionar i l'experiència adquirida durant aquests anys, així com la reflexió sobre la necessitat d'efectuar canvis per a un funcionament més operatiu d'aquest, aconsellen introduir algunes modificacions en la regulació dels seus òrgans.

Desapareixen les Seccions de la Comissió de Codificació, que es van crear per a la realització d'una tasca concreta amb una durada determinada, i es crea la Comissió Permanent d'aquesta, que ja estava prevista en el Decret 190/2000, i es regulen les seves funcions, composició i règim de reunions.

Així mateix, es dóna rellevància a la creació de grups de treball i ponències especials, coordinats per la Permanent, per a l'estudi de temes concrets i s'introdueix la possibilitat d'incorporar puntualment a les reunions a persones externes perquè assessorin en una matèria determinada.

També es considera convenient modificar la composició del Consell Rector i del Ple de la Comissió de Codificació, i modificar el règim de nomenaments i cessaments per una qüestió d'operativitat i de fer més àgil i eficient el funcionament de l'Observatori.

Malgrat que es respecta part del contingut dels 3 capítols del Decret 190/2000, raons de tècnica normativa aconsellen recollir les modificacions en un text únic que substitueix el Decret esmentat.

Per això, de conformitat amb el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Justícia, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

El Consell Rector de l'Observatori

Article 1

Concepte

El Consell Rector és l'òrgan de deliberació, consulta i seguiment de les activitats de l'Observatori i de participació de les institucions vinculades al dret privat de Catalunya.

Article 2

Funcions

El Consell Rector té les funcions següents:

a) Deliberar i informar sobre les línies generals del pla d'activitats i aprovar els plans d'actuació anuals de l'Observatori.

b) Conèixer dels convenis i de les relacions amb altres entitats i organismes amb objectius coincidents.

c) Aprovar la memòria anual de les activitats de l'Observatori.

d) Controlar el compliment dels acords adoptats.

Article 3

Composició

3.1  La persona titular del Departament de Justícia presideix el Consell Rector.

3.2  La persona titular de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques exerceix les funcions de la vicepresidència i substitueix el president o presidenta en cas d'absència.

3.3  Formen part del Consell Rector com a vocals:

a) La persona titular de la presidència de la Comissió Jurídica Assessora.

b) La persona titular de la presidència del Consell Consultiu.

c) Les persones que han estat consellers de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

d) La persona titular de la direcció del Gabinet Jurídic de la Generalitat.

e) La persona titular de la presidència de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya.

f) La persona titular del deganat del Col·legi de Notaris de Catalunya.

g) La persona titular de la presidència del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya.

h) La persona titular de la presidència del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya.

i) La persona titular del deganat autonòmic dels registradors de la propietat i mercantils de Catalunya.

j) La persona titular del deganat del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

k) Un jurista d'acreditada reputació professional, designat a proposta de cada grup parlamentari.

l) Deu persones de l'àmbit acadèmic o professional, de reconegut prestigi per la seva activitat en el camp de les ciències jurídiques, econòmiques i socials.

m) La persona titular de la direcció del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

n) La persona titular de l'Assessoria Jurídica del Departament de Justícia.

o) La persona titular de la direcció de l'Observatori, que actua de secretària.

Article 4

Nomenaments i cessaments

4.1  Els vocals que ho siguin per raó del càrrec cessaran en el moment en què ho facin en el càrrec que ocupen.

4.2  Els vocals referits en les lletres k) i l) de l'article 3 són nomenats i cessats lliurement per la persona titular del Departament de Justícia. En tot cas cessaran automàticament quan acabi la legislatura.

Article 5

Règim de reunions

5.1  El Consell Rector es reuneix com a mínim una vegada a l'any, en sessió ordinària, i amb caràcter extraordinari, sempre que el seu president o presidenta ho consideri oportú o a petició de dues terceres parts dels vocals.

5.2  Les reunions, tant ordinàries com extraordinàries, del Consell Rector s'han de convocar pel president o presidenta amb deu dies d'antelació. En cas d'urgència, les reunions extraordinàries es poden convocar amb una antelació de 48 hores.

5.3  Amb la convocatòria, s'ha de trametre la documentació sobre la matèria que és objecte de la reunió o, si no és possible, s'ha d'assenyalar que està a disposició dels convocats en la seu de l'Observatori.

Capítol 2

La Comissió de Codificació

Article 6

Concepte

La Comissió de Codificació és l'òrgan col·legiat de caràcter consultiu del Departament de Justícia en matèria de dret privat.

Article 7

Nomenaments i cessaments

Els vocals de la Comissió de Codificació són nomenats i cessats lliurement per la persona titular del Departament de Justícia. En tot cas cessaran automàticament quan acabi la legislatura.

Article 8

Organització

8.1  La Comissió de Codificació s'organitza, per al seu funcionament, en el Ple i en la Comissió Permanent.

8.2  Quan ho consideri oportú, la persona titular del Departament de Justícia a instància seva, o a proposta de la Comissió Permanent, pot designar grups de treball o ponències especials, per a l'estudi de temes concrets.

Article 9

Funcions del Ple

9.1  El Ple de la Comissió de Codificació té les funcions següents:

a) Informar sobre la necessitat de reformes legislatives per tal d'adequar la legislació catalana a la realitat actual i establir les bases a les quals s'ha d'ajustar aquesta nova regulació.

b) Informar sobre la conveniència de regular noves institucions.

c) Examinar, debatre i aprovar les propostes d'informes i de treballs preparatoris sobre textos legislatius preparats o revisats per la Permanent, que la persona titular del Departament de Justícia decideixi sotmetre a la seva consideració.

d) Vetllar pel compliment de les determinacions establertes en el pla d'actuació aprovat pel Consell Rector.

e) Assessorar la persona titular del Departament de Justícia en els casos en què aquesta ho requereixi.

f) Proposar al Consell Rector les actuacions que consideri més adients per a l'assoliment dels objectius de la Comissió.

g) Totes les altres funcions que li siguin encarregades.

9.2  En cap cas, els acords presos pel Ple no tenen caràcter vinculant.

Article 10

Composició del Ple

10.1  La persona titular del Departament de Justícia presideix el Ple de la Comissió de Codificació.

10.2  En formen part com a vocals:

a) La persona titular de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, que n'exerceix la vicepresidència i substitueix el president en cas d'absència.

b) La persona titular de la direcció del Gabinet Jurídic de la Generalitat.

c) Un màxim de vint-i-cinc persones de l'àmbit acadèmic o professional de reconegut prestigi per la seva activitat en el camp de les ciències jurídiques, econòmiques i socials.

d) La persona titular de l'Assessoria Jurídica del Departament de Justícia.

e) La persona titular de la direcció de l'Observatori, que actua de secretària.

10.3  Als vocals assenyalats en la lletra c) de l'apartat 2, els és d'aplicació el règim de nomenaments i cessaments de l'article 7.

Article 11

Règim de reunions del Ple

11.1  El Ple de la Comissió de Codificació es reuneix de manera ordinària amb una periodicitat mínima de tres vegades a l'any i de manera extraordinària cada vegada que el convoqui el president o presidenta.

11.2  Les reunions tant ordinàries com extraordinàries s'han de convocar pel president o presidenta amb deu dies d'antelació. En cas d'urgència, les reunions extraordinàries es poden convocar amb una antelació de 48 hores.

11.3  Amb la convocatòria, s'ha de trametre la documentació sobre la matèria que és objecte de la reunió o, si no és possible, s'ha d'assenyalar que està a disposició dels convocats en la seu de l'Observatori.

Article 12

Funcions de la Comissió Permanent

12.1  La Comissió Permanent té les funcions següents:

a) Assegurar l'activitat de la Comissió de Codificació entre cada Ple.

b) Informar el Ple de les activitats dutes a terme entre les sessions d'aquest òrgan i del compliment dels acords adoptats.

c) Proposar al president del Ple, la designació de grups de treball o ponències especials, per a l'estudi d'un tema o d'una matèria concreta.

d) Supervisar i coordinar el funcionament dels grups de treball.

e) Revisar i debatre els treballs realitzats pels grups de treball o ponències especials.

f) Aprovar les propostes d'informes o treballs preparatoris sobre els textos legislatius elaborats pels grups de treball o ponències especials quan, per raons d'urgència o per altra circumstància, ho decideixi la persona titular del Departament de Justícia.

g) Proposar l'oportunitat de regular noves institucions.

h) Proposar la conveniència d'incorporar a les reunions persones expertes en una matèria determinada quan així ho requereixi el tema objecte d'estudi.

i) Exercir les funcions que li encomani el Ple de la Comissió.

j) Assessorar la persona titular del Departament de Justícia en els casos en què aquesta ho requereixi.

12.2  En cap cas, els acords presos per la Comissió Permanent no tenen caràcter vinculant.

Article 13

Composició de la Comissió Permanent

13.1  La Comissió Permanent està formada per:

a) El president o presidenta del Ple, que n'exerceix la presidència i la pot delegar en el vicepresident.

b) El vicepresident o vicepresidenta del Ple.

c) Un màxim de deu persones escollides d'entre els vocals del Ple assenyalats a l'article 10.2.c).

d) La persona titular de la direcció de l'Observatori, que actua de secretària de la Permanent.

13.2  El president o presidenta de la Permanent pot convocar a les reunions, amb veu però sense vot, els membres del grup de treball o ponència especial, quan l'assumpte que hagin estudiat formi part de l'ordre del dia de la reunió corresponent.

13.3  Als vocals assenyalats en la lletra c) de l'apartat 1, els és d'aplicació el règim de nomenaments i cessaments de l'article 7.

Article 14

Règim de reunions de la Comissió Permanent

14.1  La Comissió Permanent es reuneix com a mínim, cada dos mesos en sessió ordinària de treball i tantes vegades com es consideri necessari per al bon desenvolupament dels estudis que s'estiguin duent a terme en cada moment.

14.2  Les reunions s'han de convocar pel president o presidenta amb cinc dies d'antelació. En cas d'urgència, es poden convocar amb una antelació de 48 hores.

14.3  Amb la convocatòria, s'ha de trametre la documentació sobre la matèria que és objecte de la reunió o si no és possible, s'ha d'assenyalar que està a disposició dels convocats en la seu de l'Observatori.

Article 15

Grups de treball i ponències especials

15.1  La persona titular del Departament de Justícia pot designar grups de treball o ponències especials, per a la preparació de lleis especials o l'estudi de temes concrets, assenyalant la tasca que han de dur a terme i el termini per fer-la.

15.2  El coordinador i els vocals dels grups de treball o ponències especials són nomenats i cessats lliurement per la persona titular del Departament de Justícia. En tot cas cessaran automàticament quan acabi la legislatura.

15.3  Els grups de treball i les ponències especials estudiaran la matèria encarregada i en el termini assenyalat presentaran els resultats del treball a la Comissió Permanent, per al seu debat, i, si escau, aprovació.

15.4  La persona titular de la direcció de l'Observatori forma part dels grups de treball constituïts i actua de secretària quan el coordinador del grup de treball ho consideri necessari.

15.5  El president o presidenta i vicepresident o vicepresidenta del Ple de la Comissió de Codificació s'hi poden incorporar a les reunions quan ho considerin oportú.

Article 16

Assessorament de persones externes

16.1  La persona titular del Departament de Justícia pot convocar a les reunions de qualsevol dels òrgans de la Comissió de Codificació, a persones que, pels seus coneixements, siguin expertes en una matèria determinada, per tal d'assessorar i col·laborar en els treballs que s'estiguin portant a terme.

16.2  Les persones esmentades en l'apartat anterior assisteixen a les sessions amb veu però sense vot.

Capítol 3

La persona titular de la direcció de l'Observatori

Article 17

Funcions

Corresponen a la persona titular de la direcció de l'Observatori les funcions següents:

a) Dirigir les activitats de l'Observatori i el seu personal.

b) Elaborar les propostes de plans d'actuació, tenir cura del compliment i executar les actuacions que li pertoquin.

c) Preparar les reunions del Consell Rector i de la Comissió de Codificació i realitzar les funcions que li corresponguin com a secretària d'aquests òrgans.

d) Coordinar l'elaboració d'informes i dictàmens en matèria de dret privat encarregats pel Departament de Justícia.

e) Preparar la formalització de convenis i acords de col·laboració amb altres organismes.

f) Organitzar i coordinar amb el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada activitats de divulgació de les institucions de dret privat de Catalunya.

g) Mantenir relacions amb altres entitats o organismes estatals i internacionals amb finalitats semblants.

h) Elaborar la previsió de despeses.

i) Supervisar la creació d'un fons documental i bibliogràfic sobre el dret privat.

Disposicions addicionals

.1  Les dietes que respectivament poden percebre els vocals del Consell Rector i de la Comissió de Codificació, que no pertanyin a l'Administració de la Generalitat, per l'assistència a les reunions, són les que estan establertes mitjançant acord del Govern de la Generalitat.

.2  Als òrgans col·legiats regulats en aquest Decret i en el que no hi estigui previst, els són d'aplicació les normes de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, funcionament i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Disposicions derogatòries

.1  Queden derogats el Decret 190/2000, de 29 de maig, sobre l'Observatori de Dret Privat de Catalunya, i els Decrets 68/2001, de 6 de març, i 278/2002, de 5 de novembre, de modificació del Decret 190/2000.

.2  Queda derogat l'apartat 4 de l'article 5 del Decret 13/2000, de 10 de gener, de reestructuració parcial del Departament de Justícia.

.3  Queden igualment derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin a aquest Decret o el contradiguin, i resten sense efecte els nomenaments de presidents i vocals dels òrgans de l'Observatori, fets en aplicació del Decret 190/2000.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquest Decret entrarà en vigor el dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 27 d'abril de 2004

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Josep M. Vallès

Conseller de Justícia

Fecha: 
Jueves, 29 Abril, 2004