DECRET 15/2003, de 8 de gener, pel qual es regula el règim jurídic transitori de les televisions locals per ones terrestres.

La Llei 41/1995, de 22 de desembre, de règim jurídic del servei de televisió local per ones terrestres, va establir els primers paràmetres legals del que havia de ser el marc normatiu de la prestació del servei de televisió local per ones terrestres.

L’efectivitat de les previsions contingudes dintre del seu articulat restaven sotmeses a la prèvia realització per part de l’Administració General de l’Estat d’una reserva i assignació de freqüències, que donaria lloc a la corresponent convocatòria i resolució dels oportuns concursos públics d’atribució de concessions per a la prestació del servei de televisió local per ones terrestres.

En previsió de la corresponent assignació de freqüències per part de l’Estat, i per tal d’anticipar-se a la convocatòria i resolució del preceptiu concurs públic d’adjudicació del servei de televisió local, des del Govern de la Generalitat es va aprovar el Decret 320/1996, d’1 d’octubre, de regulació del règim jurídic de les televisions locals per ones terrestres, modificat posteriorment pel Decret 111/1998, de 12 de maig, i per la disposició addicional cinquena del Decret 295/2000, de 31 d’agost.

La falta de planificació de les reserves de freqüències per part del Ministeri de Ciència i Tecnologia ha portat al fet que no s’hagin pogut resoldre els corresponents concursos públics d’atribució de concessions per a la prestació del servei de televisió local per ones terrestres.

Actualment ens trobem amb una pluralitat de televisions locals que estan en ple funcionament, i que han estat legitimades per emetre, abans fins i tot de tenir resolt cap concurs públic, i per tant, sense tenir cap títol habilitant, per la disposició transitòria única de la Llei 41/1995. Aquesta disposició transitòria habilitava aquelles emissores de televisió local que estiguessin emetent per ones terrestres amb anterioritat a l’1 de gener de 1995, a continuar fent-ho fins a l’obtenció de la corresponent concessió d’acord amb la llei. En l’àmbit de Catalunya, el Decret 320/1996, d’1 d’octubre, ja esmentat, va incloure una disposició transitòria en el mateix sentit, i, posteriorment, el Decret 295/2000, de 31 d’agost, va afegir un nou paràgraf a aquesta disposició, d’acord amb el qual els titulars de televisions locals per ones terrestres emparats pel règim transitori havien de respectar els principis i complir les obligacions que estableix el Decret 320/1996.

Per altra banda, el Govern és conscient de la preocupació de tots els actuals operadors i valora positivament la iniciativa del Consell de l’Audiovisual de Catalunya en acollir els seus suggeriments mitjançant el marc d’una mesa de treball i propiciar l’elaboració del document Informe sobre la revisió del model de televisió local a Catalunya.

Davant d’aquest marc normatiu i de la realitat social exposada, en defensa del que és el propi interès públic, i amb una voluntat clara de donar una major seguretat jurídica i emparament legal als operadors que estan portant a terme les seves emissions d’acord amb les previsions legalment establertes, és voluntat del Govern de la Generalitat de Catalunya donar un marc jurídic transitori a les emissores de televisió local que actualment, de conformitat amb la disposició transitòria única de la Llei 41/1995, estan en funcionament.

Aquest marc jurídic pretén, sota una sèrie d’obligacions que s’imposen a totes les emissores de televisió local de Catalunya, donar emparament i reconeixement institucional, mitjançant l’atorgament d’una autorització administrativa general expressa, a totes les emissores que compleixin el que preveu aquest Decret.

Cal tenir en compte, finalment, que el Pla Tècnic Nacional de la Televisió Digital Terrestre, aprovat pel Reial decret 2169/1998, de 9 d’octubre, preveu la migració de la tecnologia analògica cap a la tecnologia digital per a tots els serveis de televisió terrestre, inclosos per tant els de televisió local. Segons es desprèn de les previsions d’aquest Pla, les televisions locals hauran d’adaptar-se a la nova tecnologia durant la darrera fase del procés de migració. Mitjançant el present Decret, i en la mesura en què ho permeten les competències de la Generalitat en la matèria, es pretén definir el règim jurídic de la televisió local a Catalunya, davant la perspectiva de la futura transició dels serveis de televisió terrestre cap a la tecnologia digital.

En virtut d’això, a proposta del conseller en cap i del conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, vist l’informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, d’acord amb la Comissió Jurídica Assessora, i de conformitat amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

1. L’objecte d’aquest Decret és la regulació del règim jurídic transitori de les televisions locals per ones terrestres que emetin sota l’emparament de la disposició transitòria única de la Llei 41/1995, de 22 de desembre, de règim jurídic del servei de televisió local per ones terrestres.

2. L’aplicació del règim jurídic que estableix aquest Decret es durà a terme mentre no es produeixin la planificació i la reserva de les freqüències per a la prestació d’aquest servei, la resolució dels corresponents processos concessionals, i la concreta determinació del règim jurídic aplicable.

3. Així mateix, cas que, abans de l’esmentada regularització, es produís la migració definitiva de la tecnologia analògica a la digital, i per tant la substitució de la primera per la segona, seria aquest fet, un cop resolts els concursos de televisió digital terrestre que es convoquin, el que determinaria la finalització del règim jurídic transitori que aquí s’instaura.

Article 2

Principis generals

Amb caràcter general, els principis inspiradors de l’activitat de les televisions locals per ones terrestres sotmeses a aquest règim transitori són els següents:

a) L’objectivitat, la veracitat i la imparcialitat de les informacions.

b) La separació entre informacions i opinions, la identificació de les persones que formulen aquestes últimes i la seva lliure expressió d’acord amb el que estableix l’article 20.4 de la Constitució espanyola.

c) El respecte al pluralisme polític, religiós, social, cultural, ideològic i lingüístic.

d) El respecte a l’honor, a la intimitat de les persones, a la pròpia imatge i altres drets i llibertats reconeguts a la Constitució espanyola.

e) La protecció de la joventut i de la infància.

f) El respecte als valors d’igualtat recollits a l’article 14 de la Constitució espanyola.

g) El foment i la defensa de la cultura i els interessos locals, així com la promoció de la convivència, impulsant, a aquest efecte, la participació en el mitjà dels grups socials de l’àmbit territorial corresponent.

h) La protecció de la cultura i de la normalització de la llengua catalana i, a la Vall d’Aran, de l’aranès.

i) La promoció de la dona.

j) La defensa i la preservació del medi ambient.

k) La separació perceptible de la programació i de la publicitat, de manera que resulti inequívoc el caràcter publicitari dels missatges.

l) La potenciació de la indústria audiovisual de continguts present en el mateix territori de cobertura.

Article 3

Classificació

Les televisions locals per ones terrestres es classifiquen segons la seva forma de gestió en públiques i privades; en les primeres la gestió correspon als municipis i en les segones la gestió correspon a persones naturals o jurídiques privades.

Article 4

Gestió de les televisions locals públiques

Els ajuntaments titulars d’una televisió local per ones terrestres l’hauran de gestionar directament, per qualsevol de les formes previstes en l’article 188.2 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals.

Aquest servei públic municipal es podrà finançar, d’acord amb el que estableix la normativa vigent, mitjançant ingressos de dret públic i de dret privat.

El ple de l’ajuntament exercirà el control de la gestió del servei i serà responsable del compliment dels principis detallats en l’article 2, en especial el relatiu al pluralisme polític, així com la resta d’obligacions establertes en el present Decret, sens perjudici de la facultat inspectora i sancionadora que correspon a la Generalitat de Catalunya.

Article 5

Requisits per ser titular d’una televisió local de gestió privada

1. Poden ser titulars de televisions locals per ones terrestres de gestió privada les persones naturals o jurídiques privades, legalment constituïdes, de nacionalitat de qualsevol Estat membre de la Unió Europea, en els termes que estableix la normativa que sobre televisió els sigui aplicable. També en poden ser titulars les persones d’una altra nacionalitat, quan així estigui previst als acords internacionals en els quals sigui part l’Estat espanyol o en aplicació del principi de reciprocitat. En el cas de les societats mercantils, no els és d’aplicació cap especial determinació del seu capital social, llevat del que estableix la vigent legislació societària de caràcter general.

2. Quan el titular de la televisió local sigui una persona jurídica, la participació de persones físiques de nacionalitat no comunitària, o bé de persones jurídiques domiciliades fora de la Unió Europea, en el seu capital social o en el seu patrimoni, no pot superar directament o indirecta el 25%, llevat del que s’estableixi en acords internacionals o bé per aplicació del principi de reciprocitat.

3. Si el titular de la televisió local és una societat anònima, cal que totes les seves accions siguin nominatives. Aquest mateix requisit s’aplica a les participacions o títols equivalents en el capital social de tota classe de persones jurídiques que tinguin el seu capital representat per títols.

4. Una mateixa persona física o jurídica no podrà ser titular o participar majoritàriament en societats titulars de més de dues televisions locals per ones terrestres en un mateix àmbit territorial.

5. No podrà esdevenir titular d’una autorització administrativa general per prestar el servei de televisió local, aquella persona que, havent obtingut anteriorment una concessió o qualsevol títol habilitant en relació amb el servei de televisió, hagi estat sancionada per no prestar el servei de manera continuada o aquella a qui li hagi estat revocat el títol habilitant com a conseqüència d’una sanció ferma.

Capítol II

Drets i obligacions de les persones titulars de les televisions locals

Article 6

Obligacions de la persona titular d’una televisió local

La persona física o jurídica titular de la televisió local per ones terrestres ha de respectar els principis inspiradors detallats en l’article 2 i les obligacions següents:

a) No alterar les característiques tècniques que es consignin en l’autorització administrativa general que se li atorgui, tret que es donin les condicions que estableix la disposició addicional primera d’aquest Decret.

b) Gestionar directament la televisió local de què es tracti.

c) Mantenir la participació del capital i no alterar la titularitat de les accions o títols equivalents de la societat titular de la televisió local, sense l’autorització prèvia de l’Administració de la Generalitat.

d) Prestar de manera continuada el servei, d’acord amb els mínims que estableix aquest Decret.

e) Emetre vint hores setmanals com a mínim, de les quals un màxim de tretze podran consistir en la multidifusió de programes.

Als efectes del compliment d’aquesta obligació en cap cas es podran computar les emissions consistents en imatges fixes ni el temps destinat a publicitat i televenda.

f) Usar la llengua catalana en les seves emissions d’acord amb el que es disposa a la Llei 1/1998, de 7 de gener, de Política Lingüística.

g) Complir les normes que regulen els continguts de la programació i la publicitat vigents a Catalunya.

h) Emetre programes de producció pròpia un mínim del seixanta per cent del temps d’emissió.

A aquest efecte, es podrà computar un quaranta per cent de programació coproduïda o realitzada per tercers a Catalunya. Dins d’aquest percentatge, es podran contractar produccions televisives a tercers sense més limitacions que les que es deriven de la legislació vigent.

i) Abonar la taxa corresponent a l’atorgament de l’autorització administrativa general per a la prestació transitòria del servei de televisió local per ones terrestre, si escau.

j) Facilitar les comprovacions i inspeccions que s’hagin de dur a terme.

k) Tenir a disposició del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i de la Direcció General de Mitjans Audiovisuals totes les emissions incloses les de publicitat i televenda, conservar-les arxivades durant dos mesos des del dia de la seva primera emissió i registrar les dades relatives a aquests programes, a l’efecte de possibilitar la comprovació del grau del compliment de les obligacions assumides pel gestor del servei.

l) Presentar anualment davant l’òrgan competent de la Generalitat la declaració responsable del compliment de les obligacions derivades d’aquest Decret. Aquesta declaració es presentarà, d’acord amb el model aprovat pel corresponent òrgan competent, abans del 30 de gener de cada any, i es referirà a l’any anterior.

Article 7

Programació

En els termes del que estableixen els articles 6, 7, 8 i 9 de la Llei 8/1996, de 5 de juliol, de regulació de la programació audiovisual distribuïda per cable, la programació de les televisions locals per ones terrestres se subjecta als límits i les condicions següents:

a) El respecte a la Llei 25/1994, de 12 de juliol, per la qual s’incorpora a l’ordenament jurídic espanyol la Directriu 89/552/CEE sobre la coordinació de disposicions legals, reglamentàries i administratives dels estats membres relatives a l’exercici d’activitats de radiodifusió televisiva, modificada per la Llei 22/1999, de 7 de juny, i el que disposa la secció 2 del capítol 5 de la Llei 8/1995, de 27 de juliol, d’atenció i protecció dels infants i els adolescents i de modificació de la Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l’adopció.

b) Dedicar el cinquanta per cent del temps de reserva destinat a la difusió d’obres europees a l’emissió d’obres d’expressió originària en qualsevol llengua oficial de Catalunya. S’ha de garantir que, com a mínim, el cinquanta per cent d’aquestes obres sigui en llengua catalana.

c) L’obligació de difondre, amb indicació del seu origen, els comunicats o les declaracions que en qualsevol moment i per raons d’interès públic el Govern estimi convenients.

Article 8

Límits a la publicitat

La publicitat emesa en les televisions locals per ones terrestres haurà de respectar la Llei 34/1988, d’11 de novembre, general de publicitat, i específicament, quant a publicitat per televisió, televenda i patrocini televisiu, el capítol 3 de la Llei 25/1994, de 12 de juliol.

Capítol III

Autorització administrativa general de l’activitat televisiva

Article 9

Autorització administrativa general

1. Les persones titulars de les televisions locals per ones terrestres que, emetent d’acord amb allò que preveu la disposició transitòria única de la Llei 41/1995, s’adeqüin al contingut obligacional del present Decret, obtindran una autorització administrativa general que declararà el dret a seguir prestant l’activitat televisiva, prèvia sol·licitud a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals.

2. Un cop obtinguda aquesta autorització administrativa general, serà inscrita, d’ofici, al Registre de titulars interins de televisions locals per ones terrestres de Catalunya, que es crea a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals. L’esmentada inscripció tindrà el caràcter de constitutiva a l’efecte d’obtenir l’emparament que es preveu en la present disposició, i serà cancel·lada en cas d’extinció de l’autorització administrativa general, per alguna de les causes previstes en l’article 13.

3. Amb caràcter declaratiu es farà constar en l’autorització administrativa general que s’atorgui i en el corresponent assentament registral els paràmetres tècnics d’emissió. Els paràmetres tècnics que es faran constar seran la freqüència o freqüències amb què s’emet, la situació del centre o centres emissors, la potència màxima del transmissor, la potència radiada aparent, el sector de radiació i el guany i configuració del sistema radiant.

Article 10

Òrgan competent

Correspon al titular del Departament de la Presidència l’atorgament de l’autorització administrativa general al titular de la televisió local per ones terrestres per dur a terme l’activitat televisiva.

Article 11

Procediment d’atorgament de l’autorització administrativa general

1. L’autorització administrativa general per a l’exercici de l’activitat de difusió de televisió local per ones terrestres es farà a instància de part, previ informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

2. L’autorització administrativa general s’haurà de sol·licitar en el termini de 2 mesos a partir de l’entrada en vigor del present Decret, mitjançant la corresponent sol·licitud, en la qual, amb caràcter mínim, s’hauran d’incloure les dades, documentació i declaracions següents:

2.1  En el supòsit de televisió local de gestió pública:

a) Certificació, emesa pel secretari, de l’acord de la corporació en el qual es va aprovar sol·licitar l’esmentada autorització administrativa general.

b) Declaració que les emissions de la televisió local no produeixen cap tipus d’interferència amb d’altres mitjans de radiodifusió o televisió legalment habilitats per emetre.

c) Declaració de la ubicació dels estudis i del centre o centres emissors, el canal d'emissió o canals d'emissió, la potència màxima del transmissor, la potència radiada aparent, el sector de radiació, i el guany i configuració del sistema radiant. A aquest efecte, caldrà annexar un plànol en el qual s’indicaran les coordenades geogràfiques i la seva cota.

2.2  En el supòsit de televisió local de gestió privada:

a) Titular de la televisió local: en cas que el titular sigui una persona física, Document Nacional d’Identitat i Número d’Identificació Fiscal i acreditació, si és el cas, del nom comercial amb què opera en el tràfic comercial. Si el titular és una persona jurídica, l’escriptura de constitució. Si es tracta d’una societat mercantil, una cooperativa, una fundació, una associació, una societat anònima o una societat limitada laboral, certificat de la inscripció en el Registre corresponent, així com certificació del secretari o secretària de la Junta acreditativa de la composició i estructura del capital social, o titulars de participacions societàries o drets de cooperativista.

En cas que la persona que signa la sol·licitud representi una persona física o jurídica haurà de presentar l’original o una còpia autèntica de l’escriptura, inscrita en el Registre corresponent, que acrediti la seva l’habilitació per representar qui n’ostenta la titularitat.

b) Documentació acreditativa que la televisió local estava emetent per ones terrestres amb anterioritat a l’1 de gener de l’any 1995, i dels negocis jurídics operats d’ençà d’aquesta data que hagin tingut com a resultat un canvi de titularitat de l’emissora o bé un canvi en l’estructura del capital social de la societat.

c) Declaració responsable de la persona titular sobre l’eventual tinença d’altres televisions locals per ones terrestres en l’àmbit de Catalunya i, si és el cas, de les sancions imposades com a conseqüència de la gestió d’aquestes.

d) Declaració responsable conforme la persona física o jurídica no és titular o no participa majoritàriament en més de dues societats titulars d’una altra televisió local per ones terrestres al mateix àmbit territorial.

e) Declaració responsable de la persona titular conforme es troba al corrent de totes les seves obligacions tributàries amb les administracions públiques.

f) Declaració responsable de la persona titular conforme l’empresa es troba inscrita a la Seguretat Social i, en el cas d’un empresari individual, conforme es troba afiliat i en alta en el Règim de Treballadors Autònoms, i que està al corrent de les seves obligacions amb la Seguretat Social.

g) Document que acrediti que la persona titular està donada d’alta i al corrent de pagament de l’Impost d’Activitats Econòmiques en la categoria corresponent a l’objecte d’aquest contracte.

h) Declaració responsable del sol·licitant que les seves emissions no produeixen cap tipus d’interferència amb d’altres mitjans de radiodifusió o televisió legalment habilitats per emetre.

i) Declaració de la ubicació dels estudis i del centre o centres emissors, el canal d'emissió o canals d'emissió, la potència màxima del transmissor, la potència radiada aparent, el sector de radiació, i el guany i configuració del sistema radiant. A aquest efecte, caldrà annexar un plànol en el qual s’indicaran les coordenades geogràfiques i la seva cota.

j) Declaració per la qual la persona titular es compromet a complir els principis detallats a l’article 2, així com la resta d’obligacions establertes en aquest Decret.

3. La Direcció General de Mitjans Audiovisuals, amb l’informe previ de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació que ha de determinar els paràmetres tècnics, serà l’encarregada d’analitzar la documentació presentada pel sol·licitant, i un cop comprovada la seva adequació a les prescripcions contingudes dintre d’aquest Decret i d’altra normativa aplicable, proposar la corresponent autorització administrativa general. La documentació aportada serà tramesa al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, als efectes del lliurament al Govern de l’informe previst a l’article 10.c) de la Llei 2/2000, de 4 de maig.

4. El termini per resoldre la sol·licitud d’atorgament de l’autorització administrativa general serà de quatre mesos. Un cop transcorregut aquest termini sense que s’hagi dictat cap resolució, la persona sol·licitant podrà entendre desestimada la seva petició.

5. L’eficàcia de l’autorització administrativa general resta condicionada a l’escrupolós compliment per part de la persona titular de la televisió de tot allò que prescriu el present Decret i la resta de normativa aplicable.

6. L’autorització administrativa general per a l’exercici de l’activitat de difusió de televisió local per ones terrestres és intransferible. Qualsevol acte o negoci jurídic que afecti les accions d’una societat titular d’una televisió local requerirà l’autorització administrativa a què es refereix l’article següent.

Article 12

Autorització administrativa per canvis en la titularitat de les televisions locals

1. Cal l’autorització administrativa prèvia del titular del Departament de la Presidència per a tots els actes o negocis jurídics que impliquin la transmissió, la disposició o el gravamen de les participacions socials i, en general, per a qualsevol modificació de la composició del capital social de les societats titulars de les televisions locals per ones terrestres, llevat de les ampliacions de capital que es realitzin de manera idènticament proporcional entre els propietaris del capital social inicial.

2. El representant legal de la societat presentarà a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals la sol·licitud d’autorització, juntament amb un document acreditatiu de l’ampliació de capital o, si és el cas, del canvi de titularitat de les accions o participacions o de l’acte de disposició o gravamen d’aquests títols, en el qual les parts condicionen expressament l’eficàcia de l’acte o negoci a l’autorització administrativa. La sol·licitud anirà acompanyada, com a mínim, de la documentació següent:

a) Còpia íntegra del títol d’ampliació o de reducció del capital social, o de la transmissió o disposició o gravamen dels títols socials.

b) En els expedients d’ampliació o reducció del capital social, i de disposició o gravamen de participacions socials, declaració responsable de la societat titular sobre la composició actual de l’estructura del capital social.

c) En els expedients de transmissió de títols socials, declaració responsable de la societat titular sobre la posició actual dels adquirents en la seva estructura de capital social i declaració dels adquirents sobre la seva eventual titularitat de participacions socials en d’altres societats titulars de televisions locals.

d) Declaració responsable de la societat titular relativa a d’altres televisions de la seva titularitat o a societats titulars d’altres televisions en què hi té participació, amb indicació del percentatge de participació en el capital social.

La Direcció General de Mitjans Audiovisuals analitzarà la sol·licitud i la documentació annexa, hi emetrà la corresponent proposta i, previ informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya als efectes d’allò que disposa l’article 10.c) de la Llei 2/2000, l’elevarà a definitiva un cop obtingut aquest. A les sol·licituds d’autorització de modificacions del capital social que comportin una alteració de la composició de l’accionariat de la societat s’hi ha d’adjuntar una declaració responsable del seu representant legal conforme la nova composició accionarial no comporta que la societat es trobi inclosa en cap de les limitacions que estableixen els apartats 4 i 5 de l’article 5; a aquest efecte, l’Administració pot sol·licitar la documentació complementària que cregui convenient a fi de verificar amb exactitud l’estricte compliment d’aquells preceptes.

3. La modificació que impliqui un canvi d’estructura del capital social que afecti el control de la societat, ha de complir, a més, els requisits que s’estableixen a l’article 9.1 i a l’article 11.2.2 d’aquest Decret per a l’atorgament de l’autorització administrativa general de l’activitat televisiva.

4. Si l’Administració no emet cap resolució dins un termini de tres mesos a comptar de la presentació de la sol·licitud, s’entén que aquesta ha estat desestimada si la modificació proposada comporta un canvi en l’estructura del capital social que afecti el control de la societat. En la resta de supòsits el silenci té un caràcter positiu.

Article 13

Extinció de l’autorització administrativa general

Són causes d’extinció de l’autorització administrativa general les següents:

a) La resolució definitiva dels corresponents concursos públics per a l’atorgament de les concessions que preveu la Llei 41/1995, en els termes previstos a la disposició transitòria única d’aquesta llei. De conformitat amb el que estableix aquesta disposició, l’extinció de l’autorització administrativa general es produirà un cop hagin transcorregut vuit mesos d’ençà de la resolució dels esmentats concursos.

b) La resolució definitiva dels corresponents concursos públics per a l’atorgament de les concessions de televisió digital terrestre, llevat que es prevegi transitòriament la possibilitat de seguir emetent en analògic.

c) La renúncia de la persona titular.

d) L’incompliment reiterat de les obligacions del servei, constatat en els expedients instruïts a l’efecte.

Capítol IV

Inspecció i sancions

Article 14

Inspecció i òrgans sancionadors

1. Correspon a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals, a la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en l’àmbit de les seves competències respectives, la inspecció i comprovació del compliment de les disposicions del present Decret. També correspon a aquests òrgans la imposició de sancions o la seva proposta, segons escaigui, així com l’adopció de les mesures provisionals que siguin procedents durant la tramitació de l’expedient sancionador.

2. La funció inspectora l’exerceix personal al servei de la Generalitat, acreditat per l’òrgan corresponent, segons el que estableix la normativa vigent.

3. Els fets que constati el personal esmentat durant la inspecció es formalitzaran en un document públic o acta d’inspecció, el qual té valor de prova. A l’acta d’inspecció es faran constar la identificació dels inspectors o inspectores; les actuacions que es realitzin; els mitjans utilitzats, els fets constatats i les eventuals infraccions; les dades de la persona que hagi declarat, i les altres circumstàncies que es consideri convenient que hi constin.

Article 15

Règim sancionador

Sense perjudici dels efectes jurídics que puguin derivar de l’incompliment de les obligacions que estableix aquest Decret, el règim sancionador serà el previst en la Llei 41/1995, de 22 de desembre, de televisió local per ones terrestres, i en la Llei 25/1994, de 12 de juliol, per la qual s’incorpora a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva 89/552/CEE.

El procediment sancionador serà el que s’estableix al Decret 278/1993, de 9 de novembre, sobre el procediment sancionador d’aplicació als àmbits de competència de la Generalitat de Catalunya.

Article 16

Competència sancionadora dels òrgans de l’Administració de la Generalitat

1. La competència sancionadora de l’Administració de la Generalitat de Catalunya per les infraccions comeses en matèria de televisions locals correspon:

a) Al conseller de la Presidència, si es tracta d’infraccions molt greus, comeses en la prestació del servei, a l'empara de l'autorització general atorgada.

b) Al secretari de Comunicació, si es tracta d’infraccions greus.

c) Al director general de Mitjans Audiovisuals, si es tracta d’infraccions lleus.

2. No obstant el que disposa l’apartat anterior, en les matèries a què fa referència l’article 5.2.k) del Decret 355/2001, de 24 de desembre, pel qual es reestructuren diversos departaments de l’Administració de la Generalitat, la competència per imposar sancions com a conseqüència d’infraccions greus i lleus correspon al Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

Disposició addicional primera

Modificació dels paràmetres tècnics

Les persones físiques o jurídiques titulars d’una autorització administrativa general que, durant el seu període de vigència, pretenguin, de forma excepcional, modificar els paràmetres tècnics consignats en aquesta, en qualsevol cas hauran de presentar una sol·licitud a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals, la qual en donarà trasllat a la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. A la sol·licitud s’hi haurà d’adjuntar la justificació de la necessitat del canvi en relació amb la millor prestació del servei de televisió local per ones terrestres, i el compromís de no produir interferències en la resta d’operadors de ràdio i televisió amb motiu d’aquest canvi.

El Departament de la Presidència, amb l’informe previ de la Secretaria de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació, resoldrà amb relació a la sol·licitud presentada. La resolució es comunicarà a la Secretaria de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació i a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals, la qual, en cas que sigui favorable, anotarà els nous paràmetres tècnics, amb caràcter declaratiu, en el Registre de titulars interins de televisions locals per ones terrestres de Catalunya.

Sens perjudici del previst en els articles 1 i 6 d’aquest Decret, la modificació dels paràmetres tècnics de la Televisió Local es podrà efectuar per part del Departament de la Presidència, a proposta de la Secretaria de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació, per necessitats derivades de la reestructuració de l’espectre radioelèctric en el termes del Pla Tècnic de Televisió Digital Terrestre.

Disposició addicional segona

Submissió a la normativa específica

Les televisions locals es trobaran subjectes, a més del que disposa el present Decret, a la normativa aprovada per la Generalitat de Catalunya referent a la inspecció d’infrastructures de telecomunicació, així com a la regulació sobre la utilització de la ràdio i la televisió en cas d’emergències, i a la resta de normes que els resultin aplicables.

Disposició addicional tercera

Concursos públics per a l’atorgament de concessions

En el concursos per a l’atorgament de les concessions que preveu la Llei 41/1995, o bé, si aquests no s’arriben a resoldre per manca de planificació i reserva de freqüències, en els concursos per a l’atorgament de les concessions de televisió digital terrestre d’àmbit local, es valorarà, si s’escau, la titularitat de l’autorització administrativa general que es regula en aquest Decret, en els termes que prevegin els corresponents plecs de clàusules.

Disposició addicional quarta

Televisions locals públiques

Les previsions relatives a l’autorització administrativa general contingudes en aquest Decret són d’aplicació a totes les televisions locals públiques gestionades pels municipis.

Disposició derogatòria

Es deroga el Decret 320/1996, d’1 d’octubre, de regulació del règim jurídic de les televisions locals per ones terrestres.

Disposició final primera

Adaptació

Les persones físiques o jurídiques titulars de les televisions locals per ones terrestres que es troben actualment en funcionament a l’emparament del que disposa la disposició transitòria única de la Llei 41/1995, hauran de complir el conjunt d’obligacions que estableix aquest Decret en el termini de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquest. En cas contrari, les televisions afectades hauran de cessar en l’exercici de l’activitat.

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 8 de gener de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Artur Mas i Gavarró

Conseller en cap

Date: 
Thursday, 16 January, 2003